/ iStock/Getty Images
Властите планират всички хора над 60 години да бъдат ваксинирани преди Великден
Унгария отчете рекорден брой нови случаи на коронавирус за денонощие. Нов връх достигна и броят на лекуваните в болница пациенти, предаде Асошиейтед прес.

Здравните власти обявиха 9444 нови случая на коронавирус за денонощие, с над 1000 повече от отчетения вчера предишен рекорд. Скокът се обяснява с бързото разпространение на открития в Обединеното кралство вариант на коронавируса.

Унгария регистрира рекорден брой нови смъртни случаи от коронавирус

Епидемичният взрив постави под напрежение здравната система на Унгария. Властите съобщиха за нови 179 хоспитализирани пациенти с КОВИД-19, с което общият брой по този показател на национално равнище също скочи до рекордните 8897.

Унгария е на второ място в 27-членния Европейски съюз по темпове на ваксинация, благодарение и на купуването на ваксини както от ЕС, така и от Китай и Русия. Броят на хората с поставена първа доза от ваксините наближава 1,3 милиона при население от малко под 10 млн. души.

Властите планират всички хора над 60 години да бъдат ваксинирани преди Великден. Към днешна дата Унгария е отчела от началото на пандемията 16 790 смъртни случая, свързани с коронавируса. Това я нарежда на седмо място по смъртност в света на 1 000 000 души според Университета "Джонс Хопкинс".
БТА