/ iStock/Getty Images
Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто обвини ръководството на Украйна, че се е опитало да повлияе на предстоящите избори в страната, предаде Асошиейтед прес. Украинският му колега Дмитро Кулеба отхвърли обвинението, което повиши допълнително напрежението в отношенията между двете страни.

Във видео, публикувано в социалните медии, унгарският външен министър заяви, че съществува "текуща координация между унгарската левица и представители на украинското правителство" и че Украйна се опитва да повлияе на насрочените за 3 април избори в Унгария в полза на коалицията на опозиционните партии. Сиярто не предостави доказателства за твърденията си.

Полша спира всички доставки на руски петрол до края на годината

Изявлението му дойде след коментари, направени от украинския президент Володимир Зеленски наскоро, в които той остро разкритикува подхода към войната на унгарското правителство.

Сиярто заяви, че Кулеба се е свързал с украинския посланик в Будапеща, за да обсъди как Украйна би могла да повлияе на изборите в Унгария, на които премиерът Виктор Орбан се надява да спечели четвърти пореден мандат. Кулеба обаче каза пред украински вестник, че Украйна никога не се е намесвала във вътрешните работи на Унгария, особено преди избори.

В своето видеообръщение Сиярто твърди, че ако партиите от левицата дойдат на власт, те "незабавно ще започнат да доставят оръжия в Украйна и ще гласуват за санкции срещу доставките на нефт и газ в Европа (от Русия)", предаде ТАСС.

Разнобой във Вишеградската четворка: Полша и Чехия отказаха среща заради връзките на Унгария с Русия

Той подчерта, че правителството на Виктор Орбан се обявява срещу предприемането на подобни стъпки, тъй като те биха могли да представляват заплаха за сигурността и икономиката на страната. Сиярто добави, че Унгария иска да "остане встрани" от конфликта в Украйна.
БТА