Унгария министър Петер Сиярто
Унгария министър Петер Сиярто / БГНЕС, архив
Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто е обсъдил по телефона с Андрий Ермак, началник на кабинета на украинския президент, отношенията между двете страни и двамата са се разбрали да се срещнат през януари, предаде ТАСС.

В същото време шефът на унгарската дипломация е посочил, че Будапеща няма намерение да променя позицията си по отношение на случващото се в Украйна.

"По същия начин, както и преди няколко седмици, днес имахме поредния телефонен разговор с Андрий Ермак, началник на кабинета на украинския президент. Да се поддържа диалогът на високо ниво е много важно, защото това ни дава надежда за подобряване на отношенията, и ние сме заинтересовани от запазване на максимално възможното сътрудничество с всички наши съседи. Разбира се, ние няма да променяме нашата позиция за постигане на мир, но аз с нетърпение очаквам нашата лична среща през януари, когато ще имаме възможност да обсъдим най-актуалните въпроси в двустранните отношения", написа Сиярто на страницата си във Facebook.

От самото начало на руската инвазия в Украйна Унгария е почти единствената страна от Евросъюза, която отказа да доставя оръжие на Киев. Освен това Будапеща демонстративно се противопостави на началото на преговорите с Киев за присъединяване към ЕС.
Пламен Йотински/БТА