Запорожка област стана обект на вълна от руски атаки през последното денонощие, съобщи тази сутрин генералният щаб на украинските въоръжени сили, цитиран от ДПА.

Регистрирани са най-малко шест атаки с ракети С-300, 33 въздушни удара и 45 ракети, изстреляни от реактивни системи за залпов огън, се казва в изявление на украинския генерален щаб.

От пациент в „мозъчна смърт“ до новатор: Как войната в Украйна промени НАТО

"В резултат на руските терористични нападения са ранени цивилни и са нанесени щети на жилищни сгради, търговски обекти, административни сгради и превозни средства частна собственост", информират украинските сили.

ДПА отбелязва, че тази информация не може да бъде потвърдена по независим път.

Решение на Съвета на Европа: Ще бъде създаден регистър на щетите от войната в Украйна

Украинският генерален щаб заяви още, че руските сили се опитват да спрат настъплението на украинските сили и да си върнат загубени позиции, като най-малко 30 населени места са били подложени на артилерийски обстрел.

В областта се намира Запорожката АЕЦ, върху която руските сили установиха контрол още в ранния етап от нахлуването си в Украйна, отбелязва ДПА.

Има съобщения и за военна атака тази сутрин срещу Одеса. В града са чути няколко експлозии, предаде украинската новинарска агенция Укринформ.
Божидар Захариев/БТА