/ Guliver/Getty Images
Украинският батальон "Азов", подразделение на Националната гвардия на Украйна, е реорганизиран и отново изпратен да се бие на фронта срещу руските сили в Източна Украйна, съобщи Киев, цитиран от ДПА.

"Легендарният отряд със специално предназначение "Азов" започна бойни операции в района на гората до Серебрянка", каза в изявление днес полковник Микола Уршалович, който отговаря за оперативното планиране на Националната гвардия на Украйна.

Русия обяви украинския полк „Азов“ за терористична организация

Серебрянка се намира в източната Луганска област. Батальонът "Азов" включва и артилерийско подразделение, се казва в изявлението.

Доброволческо бойно формирование, създадено от крайнодесни екстремисти през 2014 г., батальонът "Азов" отдавна се използва от руската пропаганда като пример за, както тя твърди, "нацистко управление" в Украйна. Русия оправдава също започналата преди 17 месеца инвазия в Украйна с твърдението, че се стреми към „денацификация" на своята съседка.

При боевете за пристанищния град Мариупол, предишният батальон "Азов" беше обсаден в завода "Азовстал", а оцелелите бойци бяха пленени от руските сили. Част от тях бяха убити при обстрел срещу затвора "Оленивка", за който Москва и Киев взаимно се обвиняват. Друга част, по-специално най-тежко ранените, по-късно бяха разменени за пленени руски войници.

Москва: Русия унищожи щаба на отряд „Азов“ в Харковска област

Няколко командири на батальона "Азов", които бяха предадени от Русия на Турция, се завърнаха в Украйна в началото на юли след визитата в Турция на украинския президент Володимир Зеленски. Според първоначалното споразумение те е трябвало да останат в Турция до края на войната.

Русия разкритикува връщането на командирите на "Азов" в Украйна като нарушение на споразумението, посочва ДПА.

 
Алексей Маргоевски/БТА