/ iStock/Getty Images
Учениците в Германия започнаха да се връщат по класните стаи, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Днес отвориха врати училищата за учениците в горните класове в Саксония, Берлин и Бранденбург. Други провинции ще отворят училищата по-късно през седмицата, а някои ще изчакат до началото на май. Графикът на подновяването на работата на училищата ще зависи изцяло от властите в отделните провинции.

Частичното отваряне на училищата, които бяха затворени миналия месец като мярка за спиране на разпространението на коронавируса, бе съгласувано от канцлерката Ангела Меркел и провинциалните премиери. То започна с връщане по класните стаи на по-големите ученици, които ще трябва да спазват стриктна социална дистанция, докато полагат изпитите си.

"Мисля, че учениците са готови за изпитите за завършване", каза Анте Люкеман, директорка на берлинска гимназия. В нея учениците пристигнаха с маски и дезинфекцираха ръцете си, преди да седнат по чиновете, между които бе оставено по-голямо разстояние от обикновеното.

"Колкото по-дълго цари неяснота, толкова по-трудно ще бъде да запазим мотивацията им. Мисля, че е много важно, че получихме зелена светлина за тези изпити", добави Люкеман.

Германия е пета в света по брой на инфекциите с Ковид-19 с близо 142 000 случая на заразени. Починалите обаче са относително малко (4404), благодарение на ранното и масово тестване.
БТА