Руски бойни кораби проведоха учебни стрелби в Черно море, съобщи руският Черноморски флот, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на военноморски маневри в региона на Украйна и страни от НАТО.

Руски адмирал се оплака от военните действия на НАТО край границите на Русия

Ученията "Сий брийз 2021", командвани от Украйна и САЩ, бяха предшествани от напрежение между Москва и НАТО, след като Русия съобщи миналата седмица, че е отправила предупредителни изстрели и е пуснала бомби по курса на британски военен кораб, за да го прогони от териториалните води на Кримския полуостров.

Лондон отхвърли оценката на Москва за инцидента и заяви, че разрушителят "Дифендър" е преминавал мирно през украински води.

Повече от 20 руски военни кораби са участвали в учения в Черно море

Още преди започването на тазгодишното учение "Сий брийз" Русия призова то да бъде отменено и каза, че при нужда ще защити националната си сигурност.

Командването на руския Черноморски флот съобщи за агенция Интерфакс, че два големи десантни кораба са стреляли по морски и въздушни мишени в Черно море.

Два дни по-рано Русия извърши проверка на готовността на своите системи за противовъздушна отбрана на Кримския полуостров, който тя анексира през 2014 г.
В двуседмичните учения "Сий брийз 2021" участват около 5000 войници и около 30 кораба и летателни апарата, сред които американският разрушител "Рос", въоръжен с ракети, и и бойци от морската пехота на САЩ.
БТА