Полицията търси мотива зад ужасяващото масово убийство в Лас Вегас. 64-годишният пенсионер Стивън Падок отне живота на най-малко 59 и рани над 500 души, откривайки стрелба от 32-рия етаж на хотел „Манделей“ към публиката на музикален фестивал.

Полицията откри внушителен арсенал от оръжия и амуниции в хотелската стая и дома му, а в автомобила му бе намерен амониев нитрат, който може да се използва за направа на експлозиви. Разследващите не са установили връзка с международен тероризъм, независимо от твърдението на т. нар. „Ислямска държава“.

Стрелба в Лас Вегас, има убити и ранени
Guliver/Getty Images

СНИМКИ: ДЕСЕТКИ ЖЕРТВИ И РАНЕНИ ПРИ СТРЕЛБА В ЛАС ВЕГАС

Американската полиция се опитва да установи защо заможен, пенсиониран бивш счетоводител уби най-малко 59 души и рани над 500 други. Според ФБР нападението е добре планирано, но не е атентат. Убиецът е класически пример за вълк-единак, посочи специалният агент Арън Роуз и е възможно да е имал проблеми с психическото здраве. За семейството си обаче, Падок е изглеждал напълно нормален.

Стрелецът от Лас Вегас бил „вълк единак“ с чисто досие

Брат му Ерик, който е в шок от случилото се, казва, че Стивън Падок не е имал дори глоби за неправилно паркиране: „Опитваме се да разберем къде се объркаха нещата, какво се случи. Все още не сме на себе си. Потресени сме. Последният път, когато общувах с брат ми беше пет дена след бурята. Той ми изпрати съобщение „Как е мама?”, а аз му отговорих“.
„Майка ни знае какво се случи. Всички разбрахме, когато телефоните започнаха да звънят и полицаите ни се обадиха. Брат ми нямаше нищо общо с каквато и да било политическа или религиозна организация, нито с привърженици на теорията за превъзходството на бялата раса, доколкото знам. А аз го познавам от 57 години. Той нямаше дори глоби за неправилно паркиране, нямаше криминална история, нямаше подозрителни връзки, за които да знам. Той беше богат човек, обичаше да играе на видео покер, ходеше на круизи, изпращаше на майка ни бисквити, големи кутии с бисквити и други неща“. 

Лас Вегас полиция
Guliver/Getty Images

Разкриха подробности за стрелеца от Лас Вегас

Американската полиция съобщи, че Стивън Падок е отседнал в голяма хотелска стая за няколко дни и е успял да внесе 23 оръжия, без да предизвика подозрения. Едно от оръжията, което очевидно е използвано при атаката, е автомат „Калашников” със стойка. Търговец на оръжие заяви за БиБиСи, че Падок е бил негов клиент, като е отговорил на всички изисквания и е представил свидетелство за съдимост.
На фона на мъката на близките на загиналите, в САЩ за пореден път се повдига въпросът за контрола върху продажбата на оръжия. Броят на оръжията в страната е почти равен на броя на жителите й, което пък е около половината от притежаваните от частни лица оръжия в целия свят. В щата Невада, където е Лас Вегас, хората могат да носят оръжие, без да се регистрират като собственици на такова.