/ БГНЕС
Части на турската армия, съсредоточени в граничната зона в Северна Сирия, са обстрелвали позиции на сирийската армия, разположени близо до град Саракиб в сирийската провинция Идлиб, предаде ТАСС, като се позова на телевизия Ал Джазира.

Според телевизията турските сили, разположени край Саракиб, са подложили на обстрел части на сирийската армия в района Нейраб на север от града.

Вашингтон предлага помощта си на Анкара и заплашва Дамаск със санкции


Ал Джазира съобщи, че обстрелът от турска страна е съвпаднал по време с контраатака на въоръжени сирийски бунтовнически групировки, опитващи се да възстановят позициите ски, изгубени в последно време в резултат на настъплението на сирийската армия в района.

На 5 февруари сирийската армия влезе в Саракиб и установи контрол над него. Селището се намираше в ръцете на групировката Джебхат ан Нусра от 2015 г.
 


Саракиб има стратегическо значение и се намира на кръстопътя на автомагистралите Латакия - Алепо и Дамаск - Алепо. Контролът на сирийската армия над Саракиб може да ускори разгрома на групировките в Северна Сирия, отбелязва ТАСС.
БТА