/ БГНЕС
Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че турски военни са изпратени в Русия, за да получат обучение за действия със С-400 преди приемането на системата на въоръжение.

Турските военнослужещи в момента се обучават в Русия за използване на системата за въздушна отбрана С-400, заяви министърът на отбраната на Турция пред репортери в Анкара. "Изпратихме служители в Русия за обучение по С-400, което ще започне през следващите дни и ще продължи през следващите месеци", заяви Хулуси Акар. "Трябва да създадем система за противовъздушна отбрана, за да защитим нашите 82 милиона души и страната ни", каза Акар, подчертавайки, че Турция е под заплаха от въздушни и ракетни нападения откъм сирийските граници.

Русия може да произвежда компоненти на С-400 в Турция

Подчертавайки, че системите С-400 имат само отбранителни способности, той каза, че "никой не трябва да бъде притесняван" от използването им от Турция. Акар подчерта, че изтребителят Ф-35 е разработен по време на съвместен проект, отбелязвайки, че Турция има военни служители в САЩ, за да получат обучение за полет и поддръжка на самолетите. "Ние като Република Турция изпълняваме отговорностите си сериозно и искрено", каза той, добавяйки, че по-късно изтребителите ще бъдат разположени в източната провинция Малатия в Турция.

Русия ще ускори доставката на ракети за Турция (ВИДЕО)

Напрежението между САЩ и Турция достигна висока температура през последните месеци, като Турция е готова да започне да получава от Русия модерна ракетна система С-400.
Американски представители допуснаха, че Турция ще купи ракетната система на САЩ „Пейтриът“, а не С-400, като твърдят, че руската е несъвместима със системите на НАТО и е заплаха за самолета от пето поколение Ф-35.

Пентагонът: Очакваме разрешаване на спора с Турция за С-400

Турция отговори, че отказът на САЩ да продава „Пейтриът“ я е накарал да търси други продавачи, като добави, че Русия предлага по-добра сделка, включително трансфери на технологии.
Акар отбеляза, че френският му колега Флоранс Парли е предложила разполагането на френски батареи за въздушна отбрана Samp-T в Турция. Предложението бе направено по време на посещението му във Франция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, добави той, добавяйки, че през следващия период може да се постигне споразумение като символ на "турско-френската добра воля". Той добави, че подобна сделка ще зависи от одобрението на Ердоган.

Акар подчерта, че през последните четири години Турция е "неутрализирала" повече от 15 000 терористи. Турските власти често използват думата "неутрализиране" в своите изявления, което всъщност означава, че въпросните терористи са били убити или заловени.
БГНЕС