Турски военен конвой се придвижва към сирийската граница
Турски военен конвой се придвижва към сирийската граница / снимка: Reuters, архив

Конвой от около 30 бронирани коли и оръдейни и ракетни установки от командването на 39-а механизирана пехота от турския пристанищен град Искендерун се придвижват към сирийската граница, съобщават турските вестници "Тюркие" и "Заман".

В района са били разположени и голям брой въоръжени военнослужещи, които преди това преминали през центъра на Искендерун. В. "Тюркие" цитрира информация, според която военните елементи ще бъдат дислоцирани в района на граничния контролно-пропускателен пункт Джилвегьозю и на градовете Рейханлъ, Яйлядагъ и Алтънйозю.

Същевременно "Тюркие" информира, че заради военната активност в района сирийските бежанци от лагера в Рейханлъ, който се намира в най-голяма близост до сирийската граница, са били откарани с микробуси и автобуси в Шанлъурфа, посочва БТА. По време на транспортирането им са били взети засилени мерки за сигурност, посочва още изданието.

Турски официален представител, цитиран от Ройтерс, потвърди, че страната разполага войски по турско-сирийската граница, след като неин изтребител бе свален миналата седмица в Средиземно море от Сирия. "Потвърждавам, че военни се разполагат по границата в окръг Хатай. Турция взима превантивни мерки след свалянето на самолета й," заяви представителят, пожелал анонимност.

Той посочи, че не знае числеността на дислоцираните войници или военни коли, но посочи, че те са разположени в района на градовете Яйлядагъ, Алтъньозю и Рейханлъ в южния турски окръг Хатай. По границата са разположени и противовъздушни оръжия. Представителят не потвърди обаче медийните съобщения за придвижването на военни в още по-източна посока по границата в турските окръзи Газиантеп и Шанлъурфа.

Същевременно насилието в Сирия се разгаря все повече. Тази сутрин при боевете са загинали 11 души в страната, съобщава Сирийският център за наблюдение на човешките права. Двама мирни жители, включително дете, са били убити при бомбардировки в Дейр аз Зур, където войниците, изпратени срещу въстаниците, хвърлили в боя хеликоптери. Трима въстаници са загинали в сражения в провинция Хомс, където многобройни бунтовнически сили са били атакувани от правителствени сили и въоръжени милиции, бранещи режима. Четирима цивилни са убити при обстрел на размирния град Дума близо до Дамаск, един цивилен е загинал от снарядите, изстреляни по Хирак на юг, и един въстаник е убит на северозапад в Хан Шейхун, провинция Идлиб.

Вчерашният ден, приключил с около 150 убити, е бил сред най-кръвопролитните в страната от 15-месечния конфликт, отбелязва Франс Прес, като цитира данни на сирийска неправителствена организация.

Най-малко 149 души, предимно цивилни, сред които 14 деца, загинаха в сряда при репресии срещу бунтовниците и в сблъсъците им с редовните войски, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права.

За над 15 месеца жертви на насилието в Сирия са станали повече от 15 800 души; последните седмици се очертават като най-кръвопролитни, отбелязва центърът.