/ БГНЕС
Турска военна колона е пресякла границата със Сирия, съобщи днес арабскоезичният телевизионен канал "Ал Арабия", цитиран от ТАСС.

Според информацията на "Ал Арабия" колоната се състои от десетки единици бронирана техника, включително танкове. Панарабският вестник "Аш Шарк ал Аусат" съобщава в електронното си издание, че през КПП Кафр-Лусейн в северната сирийска провинция Идлиб е преминала колона от най-малко 40 бронирани машини и танкове на турската армия.

Ердоган: НАТО да признае сирийските кюрди за терористи

ТАСС припомня, че на 28 януари през същия пункт в Сирия е влязла друга военна колона на турската армия от 30 военни машини, включително 12 бронирани. По данни на "Ал Арабия" те са се отправили на юг.
 


Телевизия "Ал Маядин" съобщи по-рано, че подразделения на сирийската армия са обкръжили от три страни наблюдателен пост на турската армия в село Маар Хатат в югоизточната част на Идлиб. На 23 декември бе блокиран друг турски наблюдателен пост в същата провинция, разположен в Сарман, припомня ТАСС.

Турция започна да изпробва С-400 срещу американски F-16

Сирийската армия започна настъпление в Идлиб на 19 декември миналата година и си върна контрола над 46 населени места в южната и източната част на провинцията на територия от 320 кв. км.

Идлиб е единственият район в Сирия, който от 2012 г. е под контрола на противници на режима в Дамаск. През 2017 г. там бе обявена зона за деескалация, където се преместиха бойци от дамаското предградие Източна Гута и от други зони, които отказаха да предадат оръжието си. На територията на провинцията действат 12 наблюдателни пункта на турската армия.
БТА