/ БГНЕС
Турция е започнала да изпробва наскоро придобитите руски зенитно-ракетни системи С-400 срещу произведените в САЩ изтребители F-16, пише британското издание The Times.

Турската телевизия е показала неясни кадри от първото изпитание на радарите на С-400, което започна по-рано край столицата Анкара. Американските бойни самолети, които са на служба в турските военновъздушни сили (ВВС) вече 32 години, са били използвани като учебни цели. Столичните власти са предупредили жителите, че в близките дни F-16 и други самолети ще летят ниско над земята.

Ердоган към Тръмп: Невъзможно е Турция да се откаже от С-400


С-400 бяха доставени в страната през юли след почти три години преговори между Реджеп Таийп Ердоган и Владимир Путин. В резултат на това Турция беше изключена от програмата на НАТО за производство и закупуване на стелт изтребители от ново поколение F-35. Според турските медии С-400 ще бъдат разположен в Анкара и ще бъдат напълно действащи през април 2020 г. През лятото разгръщането на комплексите спря вследствие на факта, че Вашингтон се опитваше да „върне Ердоган във военната система на САЩ“. Вашингтон се опасява, че С-400 ще помогнат на Москва да събира информация за западните военни технологии, включително F-35, „много по-бързо от обикновено“. Следователно решението на Турция да закупи система за противовъздушна отбрана от Русия предизвика криза в рамките на Северноатлантическия алианс, особено на фона на конфронтацията между двете страни „в стила на Студената война“, обяснява The Times.

Доставиха и втората пратка с компоненти на С-400 за Турция (ВИДЕО)


По-рано Турция отхвърли предложението за закупуване на американската ракетна система „Пейтриът“ поради ограничения при прехвърлянето на интелектуална собственост. Но най-вече отношенията между страните бяха развалени от развитието на събитията в Сирия, „което допълнително тласна Ердоган в обятията на Путин“, се казва в публикацията. Неотдавнашното нашествие на Турция в Северна Сирия принуди Доналд Тръмп да изтегли американските войски от региона. В резултат правителствените войски на Асад с подкрепата на руската армия окупираха тази територия, припомня изданието.

Турция не се е отказала от изтребителите Ф-35


Докато Ердоган се готвеше за офанзивата, Тръмп му изпрати писмо с призив да не се представя за „железен лидер“ и да не бъде „глупак“. Източници от Анкара твърдят, че турският президент е хвърлил посланието в кошчето. Ердоган по-късно отиде на държавно посещение във Вашингтон и изглежда отново е намерил общ език с Тръмп. Американските представители заявиха, че сделката С-400 е основната тема на преговорите. Но два дни след срещата турският лидер отново подчерта, че няма намерение да се разделя с руските системи, дори в случай на закупуване на американски системи.

„Ние смятаме предложението да придобием само „Пейтриът“ и напълно да се откажем от руските С-400 за намеса във вътрешните ни работи“, каза турският лидер.

В светлината на последните събития, има голяма вероятност САЩ да наложат санкции на Турция за закупуването на С-400. Досега тази идея е останала в рамките на дипломацията благодарение на личното приятелство на двамата лидери и техните зетове, подчертава The Times.
Агенция "Фокус"