/ БГНЕС
Невъзможно е Анкара да се откаже от руските зенитно-ракетни системи (ЗРС) С-400. Това е казал турският президент Реджеп Таийп Ердоган на американския си колега Доналд Тръмп, предава ТАСС, цитиран от агенция "Фокус".

„Обяснихме на Тръмп, че Турция няма да отстъпи по въпроса за С-400. Казах на Тръмп как Турция бе доведена до покупката на системите С-400 и той призна, че имаме право“, заяви турският лидер в хода на изказване в Анкара.

Ердоган разкри за какво ще си говорят с Тръмп

Освен това Ердоган подчерта, че по време на срещата с Тръмп в САЩ той му е казал: „Ако разногласията (със САЩ) за доставката на изтребителите F-35 продължат, то Турция ще бъде принудена да задоволи своите потребности от другаде“.

През септември 2017 г. Руската Федерация обяви сключването на договор с Турция за доставка на С-400 на стойност 2,5 млрд. долара. Споразумението предполага частичен трансфер на производствени технологии на турската страна. Първите доставки започнаха на 12 юли.

Столтенберг благодари на Тръмп за неговата отдаденост към НАТО

САЩ и НАТО активно се противопоставят на придобиването на С-400 от Турция. На 17 юли говорителка на Белия Дом в писмено изявление съобщи, че решението на републиката да придобие руската система за ПВО прави невъзможно тя да продължи да участва в американската програма за изтребители от пето поколение F-35.
Агенция "Фокус"