/ iStock/Getty Images
Колона от турски бронирани машини и военни камиони е преминала през граничния пункт Кафр-Лусейн в сирийската провинция Идлиб. Военните подкрепления са били прехвърлени в планинския район Джебел ез Завия и в източната част на Идлиб, където са разположени наблюдателни пунктове на турските военни. Очевидци са разказали пред вестника, че турските военнослужещи разполагат на своите позиции тежки оръдия и засилват партрулите с бронирана техника.

Прехвърлянето от турското командване на допълнителни сили е свързано със зачестилите престрелки на линията на съприкосновение между формирования на сирийската въоръжена опозиция, подкрепяни от Анкара, и правителствените сили. Вестникът не изключва, че ситуацията може да се изостри в южната част на провинция Идлиб, имайки предвид ударите, които нанася в последните дни сирийската армия в отговор на нарушения от бойците на примирието в зоната за деескалация.

Сирийската артилерия е открила огън по позиции на протурски формирования в Североизточна Сирия. Удари са били нанесени по огневи линии на противника в Ел Касим и Дардар в окръг Тел Тамер.

Вестник "Аш Шарк ал Аусат" отбелязва, че сирийските сили са атакували позиции на протурските формирования за първи път от октомври 2019 г.

Вчера сирийският външен министър Фейсал Мекдад в изказване на сесията на Общото събрание на ООН поиска от Турция "да изведе своите военни от сирийска територия без всякакви предварителни условия". Той обвини Анкара в "неизпълнтение на своите задължения, произничащи от споразумението за създаване на зона на деескалация в Северозападна Сирия". В резултат на това, по думите му, "провинция Идлиб се е превърнала в инкубатор за терористи".

 
БТА