Тръмп победи на първичните избори на републиканците в щата Вашингтон
Тръмп победи на първичните избори на републиканците в щата Вашингтон / Guliver/Getty Images

Доналд Тръмп спечели първичните избори на републиканците в северозападния американски щат Вашингтон вчера за определяне на кандидата на партията на президентските избори в САЩ през ноември, предадоха АФП и ТАСС. Тръмп получава над 76% при обработени 69% от бюлетините.

Изборите са формалност, тъй като милиардерът остана единственият кандидат в надпреварата. Въпреки това 10,1% от гласувалите са подкрепили Тед Круз, а 9,9% - Джон Кейсик - двама претенденти, които се оттеглиха от надпреварата.

Американците готови да поверят икономиката на Тръмп, но не и външната политика

Според изчисления на в. "Ню Йорк таймс" Тръмп си е осигурил подкрепата на най-малко 27 делегати от Вашингтон на конгреса на републиканците в Кливланд, Охайо, от 18 до 21 юли, на който трябва да бъде официално определен кандидат-президентът на партията. Така той вече има 1196 делегати при необходимо мнозинство от 1237 за спечелване на републиканската номинация.

Междувременно Тръмп получи подкрепата на бившия претендент във вътрешнопартийната надпревара Рик Санторъм, предаде Ройтерс.

Доналд Тръмп сподели какво би направил като президент

Бившият сенатор от Пенсилвания каза, че е бил "спечелен" за каузата на милиардера, след като е видял списъка с потенциалните му номинации за Върховния съд. "Най-важният въпрос е да бъде опазена конституцията на тази страна, а един либерален Върховен съд ще я унищожи", се аргументира той.

Санторъм се оттегли от борбата за номинацията на републиканците за президентските избори в САЩ още през февруари.

Успехът на Тръмп обаче беше помрачен от насилие по време на среща на негови поддръжници в Албакърки, Ню Мексико. Протестиращи чупиха прозорци на сградата, където поддръжниците се бяха събрали, като също така замеряха полицията с камъни, пише британският "Гардиън".

Първоначално в социалните мрежи беше съобщено, че по време на размириците са били чути изстрели, а полицията е използвала сълзотворен газ. Впоследствие тези съобщения бяха опровергани от властите. Въпреки това конна полиция е била изпратена на мястото, за да може да контролира тълпата.

Източник: БТА, БГНЕС