Тръмп сподели какво би направил като президент
Тръмп сподели какво би направил като президент / БГНЕС

Кандидатът за президентската номинация на американските републиканци Доналд Тръмп каза, че иска да разговаря със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, за да спре ядрената програма на Пхенян, предаде Ройтерс.

В интервю за агенцията Тръмп каза също така, че не одобрява действията на руския президент Владимир Путин в Източна Украйна. Той призова за предоговаряне на споразумението за климата от Париж и каза, че ще отмени по-голямата част от федералния закон за финансова регулация, така наречения Дод-Франк закон, ако бъде избран за президент на САЩ. Тръмп отказа да навлезе в подробности относно плана си за контакти със севернокорейския лидер. Ще говоря с него. Няма да имам проблеми да говоря с него, каза той.

Тръмп каза, че ще упражни натиск върху Китай, единствения голям дипломатически и икономически съюзник на Пхенян, да помогне за намирането на решение на кризата със севернокорейската ядрена програма. Ще упражня голям натиск върху Китай, защото в икономически план ние имаме огромна власт над Китай, каза милиардерът.

Говорейки за неодобрението си от действията на Путин в Източна Украйна, Тръмп каза още: Фактът, че Путин каза в миналото добри неща за мен, не означава, че това ще му помогне в преговорите. Изобщо няма да му помогне.

Графити показват Тръмп да целува Путин по устата

Относно споразумението за климата, договорено в Париж миналата година, в което се предвижда намаляването на емисиите на парникови газове на 170 страни, Тръмп каза, че ще го предоговори, ако стане президент.

Той призна, че не е голям фен на тази сделка, защото в този си вид тя давала възможност за специално отношение към Китай.

В областта на икономиката Тръмп каза, че планира до две седмици да представи подробна програма. В тази програма той ще предложи да се отмени почти целия закон за финансова регулация. Този закон предвиждаше пакет от финансови реформи, въведени след кризата от 2007-2009 г.

По адрес на американското Управление за финансов резерв Тръмп каза, че той не е враг на настоящия му директор Джанет Йелън, но добави, че в крайна сметка иска да го оглави републиканец.

Не мисля, че Йелън не върши добра работа. И аз също съм за ниски лихви, само дано инфлацията не започне да надига грозната си глава, а в даден момент това може да се случи, каза Тръмп.

Доналд Тръмп си намери майстора в Туитър

Той увери, че ще запази настоящите нива на социалните осигуровки и няма да увеличава възрастта за пенсиониране. Републиканецът спомена и за връзките, които ще има с британския премиер Дейвид Камерън, ако стане президент.

Тръмп не очаква да има добри отношения с британския премиер

Сигурен съм, че ще имаме добри отношения с Камерън, каза той. Така Тръмп промени позицията си отпреди два дни. В интервю за британската телевизия Ай Ти Ви, излъчено в понеделник, милиардерът каза: Както изглежда няма да имаме добри отношения, но кой знае?.

Камерън критикува Тръмп в британския парламент заради призива му за временна забрана на влизането на мюсюлмани в САЩ, припомня Ройтерс.
Запитан с кои лидери би искал да се срещна най-напред, ако стане президент, Тръмп каза, че няма предпочитания.

Ще се срещна с тях, ще имаме по-добри отношения с чуждите страни, отколкото имаме сега, каза той.

Тръмп същевременно разпространи изявление, в което твърди, че състоянието му възлиза над 10 милиарда долара. Това е двойно повече от оценките на независимите експерти.

Милиардерът съобщи, че е предал на Федералната избирателна комисия справка за финансовото си състояние. Такъв документ се попълва от кандидатите за федерални постове. В него те изброяват компаниите, в които имат акции, активите си или дълговете си.

Миналия юли Тръмп депозира справка, в която се изброяваха 500 фирми и декларирани доходи от 362 милиона долара за 2014 г., като изключим дивидентите, лихвите, авторските права, наемите и хонорарите. Сега в справката фигурира доход от 557 милиона долара.
Депозираният от Тръмп документ не е декларацията за доходите му, която президентските кандидати доброволно правят обществено достояние. Тръмп отказва да го направи, докато финансовите проверки, на които е обект приключат. Заради това той си спечели доста критики от демократите, но и от републиканците, припомня Франс прес.
Според оценките на "Форбс" състоянието на Тръмп е 4,5 милиарда долара, допълва агенцията.

Източник: БТА