/ БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп обсъди по телефона с руския си колега Владимир Путин новия коронавирус, контрола над оръжията и други теми, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

"(Тръмп) за пореден път потвърди ангажираността на САЩ с ефективен оръжеен контрол, който включва не само Русия, но и Китай, и отбеляза, че очаква с нетърпение бъдещи дискусии за избягване на скъпа оръжейна надпревара във въоръжаването", посочи в изявление Белият дом.

Путин и Тръмп със символично съвместно изявление

Според комюникето американският президент е предложил на руския си колега Китай да бъде включен в нови преговори за ограничаване на оръжейната надпревара, отбелязва Франс прес.

В хода на разговора Тръмп е предложил да изпрати медицинска помощ на Русия, за да подпомогне борбата с пандемията от коронавируса, съобщи Кремъл.
 


Двамата президенти са обсъдили също световните петролни пазари, подчертавайки подкрепата си за сделката за намаляване на добива, договорена миналия месец от производителите от ОПЕК и техни партньори. Според двамата лидери споразумението е спомогнало за стабилизиране на цените на петрола.
БТА