Трима спасители загинаха в мината в щата Юта
Трима спасители загинаха в мината в щата Юта / снимка: BGNES

Трима спасители загинаха, докато се опитваха да открият шестте миньори, блокирани в мината "Крендъл кениън" в щата Юта, предаде Асошиейтед прес. Един почина на място, а другите двама - по-късно в болница в Солт Лейк сити, където бяха откарани с хеликоптер.

Още шестима бяха ранени при свличане на земните пластове, причинено от сондите, с които спасителите пробиват скалите, опитвайки се да достигнат до миньорите на 450 м дълбочина. Не известно дали блокираните миньори са още живи. С тях не е установен контакт от срутването на 6 август. Собственикът на мината, в която работят предимно мексиканци, смяташе, че подземната кухина, открита при третия сондаж, съдържа достатъчно кислород, за да поддържа живота неограничено време, и затова спасителите продължават усилията си. Те се подготвяха за четвърти сондаж днес. Но след катастрофалното развитие на събитията на 11-ия ден от спасителната операция не е ясно дали тя ще продължи.

Работата по тунела, който в крайна сметка да изведе миньорите на повърхността, ако са живи, напредва бавно поради сеизмична активност. Още не е установено защо е станало първоначалното срутване. Собственикът продължава да твърди, че е причинено от земетресение въпреки възраженията на геолозите.