Трима шведи привикани в беларуското КГБ заради акцията с плюшените мечета
Трима шведи привикани в беларуското КГБ заради акцията с плюшените мечета / Reuters

Тримата шведи, организатори на акцията с плюшените мечета в Беларус, предизвикала сериозен дипломатически спор между Стокхолм и Минск, трябва да се явят до десет дни на разпит в беларуското КГБ. Това съобщи на агенция Франс прес Томас Мазети, съосновател на рекламната агенция, организирала пускането на мечетата с парашути.

Местното КГБ също разпространи информацията за предстоящия разпит в Минск, като уточни, че ако не се явят, тримата могат да получат наказание от обикновена глоба до шест години затвор, отбелязва БТА.

Преди да се явят на разпита, тримата шведи възнамеряват да поискат гаранция, че срещу тях няма да бъдат повдигнати обвинения.

На 4 юли, когато Минск честваше Деня на независимостта, малък самолет, нает от шведска компания за връзки с обществеността, навлезе във въздушното пространство на Беларус и хвърли близо до градчето Ивенец 800 плюшени мечета. Към всяко мече бе прикрепено послание, което подканваше беларуския президент Александър Лукашенко да показва повече уважение към човешките права.

В резултат на това Минск реши да експулсира всички шведски дипломати и да затвори посолството си в Стокхолм, а ръководителите на службата за граничен контрол и на военновъздушните сили бяха уволнени.