/ БТА
Общо осем от пострадалите при експлозията в газостанция в село Креведия, Южна Румъния, пациенти са интубирани и на механична вентилация, съобщи министерството на здравеопазването, като уточни, че трима от тях се намират в болници в Румъния, а петима са прехвърлени за лечение в чужбина, предаде Аджерпрес.

Според министерството 22 пациенти са в средно тежко или леко състояние, а 19 от пострадалите са били изписани. Общо 12 пациенти бяха прехвърлени за лечение в чужбина: двама в Брюксел, Белгия, двама в Милано, Италия, двама в Берлин, Германия, двама в Грац, Австрия, един във Виена, Австрия, двама в Любек, Германия, и един в Берген, Норвегия. Един от пациентите в чужбина е с 90 процента изгаряния, уточни министерството.

Двама души починаха, а 56 бяха ранени при две експлозии и пожар в станция за втечнен петролен газ (пропан бутан) в село Креведия, окръг Дъмбовица, в събота вечерта. Голяма част от пострадалите - 43 души, са служители на министерството на вътрешните работи: 39 пожарникари, двама полицаи и двама жандармеристи.

Вчера президентът Клаус Йоханис посети в болницата за спешна помощ в Букурещ ранени при експлозията пожарникари. Той посочи, че според всички информации, които е получил, пожарникарите са действали "правилно и смело" при намесата си след експлозиите.  

Днес Окръжният съвет на окръг Дъмбовица обяви, че отпуска сумата от 335 000 леи (близо 68 000) за около стоте засегнати от взривовете семейства, като уточни, че след оценка на щетите с правителствено решение ще бъдат отпуснати средства за възстановяване на пострадалите от взрива къщи. 
Ваня Накова/БТА