Тополанек: Чехия трябва да одобри Лисабонския договор
Тополанек: Чехия трябва да одобри Лисабонския договор / снимка: БГНЕС

Република Чехия трябва да одобри Лисабонския договор, за да не попадне отново под влиянието на Русия. Това заяви чешкият премиер в оставка Мирек Тополанек, цитиран от Франс прес. "Трябва да имаме предвид онова, което се случи в Украйна, Молдова и в Грузия. Трябва да се пазим от Русия, която има известното желание отново да ни постави под влиянието си", каза Тополанек.
       
Договорът от Лисабон ще влезе в сила единствено, ако бъде ратифициран от всичките 27 страни членки на ЕС. На 18 февруари долната камара на чешкия парламент одобри закона за ратификацията на договора. На 6 май предстои законът да бъде обсъждан и в горната камара - Сената. За да бъде приет, законът трябва да бъде одобрен с мнозинство от три пети от чешките сенатори. След това законът за ратификация на договора трябва да бъде парафиран и от евроскептичния чешки президент Вацлав Клаус.
       
Освен Чехия проблем пред Лисабонския договор представлява и Ирландия, която отхвърли документа на референдум през юни миналата година. Правителството в Дъблин е обещало да организира нов референдум през есента, допълва АФП, цитирана от БТА.
       
Мирек Тополанек подаде оставка като премиер на Чехия в края на март по средата на чешкото председателство на ЕС след вот на недоверие в парламента. Той изпълнява длъжността си до идния петък, 8 май, когато официално в длъжност встъпва назначения от президента Клаус за премиер Ян Фишер, припомня Франс прес.