/ БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей не отхвърля възможността за увеличаване на данъците след общите избори, които тя назначи на 8 юни.
 
След среща с привържениците на управляващата Консервативна партия в град Дъдли, министър-председателят отговори на журналистически въпроси относно възможността за повишаване на данъците с ново правителство, което при победа консерваторите ще се сформират след вота.
 
Британският парламент одобри предложението на Мей за предсрочни парламентарни избори

Мей се ограничи до нееднозначни изрази, според които "торите винаги са вярвали в ниските данъци", за разлика от основните си съперници - лейбъристите, които винаги имали "естествен инстинкт за увеличаване на налозите". Тя не отговори какви са реалните перспективи за данъчен растеж в близко бъдеще.
 
Темата бе засегната в петък във Вашингтон, когато британският министър на финансите Филип Хамънд изрази надежда, че "Обединеното кралство ще има икономика с разумни данъци и ще се отърве от бюджетния дефицит".
 
Могерини: Великобритания ще загуби повече от Брекзита, отколкото ЕС

През март т.г. Хамънд трябваше да отстъпи една седмица след публикуването проектобюджет, който предвижда увеличаване на здравните осигуровки за индивидуалните вносители от 9% на 11%. Тогава съпартийците му го обвиниха в нарушаване на изборния манифест от 2015 г. със заявката да няма промяна по това перо.
 
В същия документ торите обещават да не се повишават процентите на данъка общ доход и този върху добавената стойност.
БГНЕС