/ Thinkstockphotos
Британският парламент одобри предложението на консервативната британска премиерка Тереза Мей за произвеждане на предсрочни парламентарни избори на 8 юни, които да й дадат по-добри позиции при преговорите за Брекзита, предаде Франс прес.

Тереза Мей: Предсрочните избори във Великобритания ще осигурят стабилност
 
След час и половина дебати депутатите в долната камара подкрепиха предложението на Мей с 522 гласа "за" и 13 гласа "против". За приемане му се изискваше мнозинство от две трети.
 
Вотът означава, че британците ще гласуват отново с три години по-рано от предвиденото, отбелязва АФП.

ЕК: Преговорите за Брекзит ще започнат след британските избори
 
Решението на депутатите не бе изненадващо, защото основните опозиционни партии бяха заявили, че одобряват организирането на избори. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин веднага каза, че подкрепя изборите, въпреки че залага политическата си кариера, ако партията му понесе тежка загуба.
 
При последните проучвания на общественото мнение Лейбъристката партия изоставаше с над 20 процентни пункта от консерваторите. Това е слабост, от която Мей иска да се възползва и да укрепи позициите си и да увеличи мнозинството си в Камарата на общините, която има 650 депутати.
 
"Ще се борим за всеки глас. Всеки глас за консерваторите ще затрудни задачата на тези, които искат да ми попречат да си свърша работата", подчерта пред парламента Мей, искайки "мандат да доведе Брекзита до благоприятен завършек и да го превърне в успех".

ЕП с условия за напускането на Великобритания
 
Няколко лейбъристки депутати вече обявиха, че няма да се кандидатират. Бившият консервативен министър на финансите Джордж Озбърн също ще се посвети на новата си работа като главен редактор на лондонския всекидневник "Ивнинг стандард".
 
Месеци наред Мей отричаше, че планира да промени графика за изборите и затова не избегна обвиненията в опортюнизъм, въпреки, че според нея опонентите й не са й оставили друг избор, отбелязва АФП.
 
Тя заяви, че се опасява от противодействие в парламента, което ще отслаби позицията на Лондон в преговорите с Брюксел, които ще започнат в началото на месец юни.