/ Gulliver/Getty Images
Новите талибански управници на Афганистан наложиха поредица от драконовски ограничения върху съдържанието, което е разрешено за показване по телевизията, предаде ДПА.

Афганистанското министерство за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока издаде заповед, съгласно която от сега нататък телевизионните канали в страната няма да имат право да излъчват филми, в които участват жени или които противоречат на твърдолинейната интерпретация на шериата от ислямисткото движение или на афганистанските ценности.

Телевизиите няма да могат да показват и филми, които популяризират в афганистанското общество чуждестранни култури или традиции, или провокират безнравственост.

Освен това се забранява да се обижда или унижава когото и да било в развлекателни предавания.

Мярката, както изглежда, е във връзка с неотдавнашна размяна на реплики между университетски преподавател и талибански говорител в телевизионно предаване на живо - случай, който бързо набра популярност в интернет пространството. Това е една от малкото публични критики в Афганистан по адрес на талибаните, откакто взеха отново властта в страната през август, отбелязва ДПА.

Въпреки че в Афганистан на жените вече е забранено да играят във филми, те все още имат право да водят предавания или да правят репортажи по телевизията, при условие че носят хиджаб.

Турските, индийските и иранските сапунени сериали са изключително популярни в Афганистан, което предизвика гнева на местни консервативни духовници, които твърдят, че предавания, в които жените, например, сами си избират съпруга, отклоняват младежите в страната от правия път, отбелязва ДПА.
БТА