/ Guliver/Getty Images
Кралица Елизабет II вече е на 96 години, но все още запазва яснотата на ума си, бодростта на тялото и духа и се справя отлично с кралските си задължения. Каква е тайната на това активно дълголетие на кралицата? Със сигурност е въпрос на генетика, но до голяма степен се дължи и на начина й на живот, който включва доста специфично хранене.

Нейно величество разбира се, има достъп до най-висококачествената храна, а за нея работят най-добрите готвачи. Бившият главен готвач на Бъкингамския дворец Дарън Макгрейди  разказа, че кралицата има много прост подход към храната. 

Ето кои са шестте основни хранителни навици на Елизабет II.

Кралица Елизабет II зае второ място в класацията на най-дълго управлявалите монарси в историята

Контрол върху порциите
 

кралица Елизабет
Guliver/Getty Images

Докато принц Филип, според близки до кралското семейство бил чревоугодник и живеел, за да си хапва вкусно, кралица Елизабет има коренно различен подход.  Тя яде на малки порции, предпочитайки да хапва четири пъти на ден, но малко, а не три пъти, но в по- големи количества. Изследователи от университета в Кеймбридж са изчислили, че този подход към храненето помага да се намали количеството храна с 25 процента дневно. 

 Глези се, но знае кога да спре

Любимото лакомство на кралицата са шоколадовите сладкиши. Според шеф Макгрейди, кралицата може яде малко парче торта всяка сутрин, докато не я довърши.  Това обаче може да отнеме седмица-две, защото кралицата не бърза.  Елизабет не приема други видове торти и сладкиши. Учените казват, че е много полезно да започнете деня с лакомство. Така няма да изпитвате желание за забранен десерт през целия ден.
 

десерт кралица
БТА

Колкото по-черен е шоколадът, толкова по-добре

Кралицата предпочита шоколад, в който съдържанието на какао започва от 60 процента. Той може да е черен шоколад, може да е горчив. Колкото по-тъмно, толкова по-добре“, разкрива Макгрейди. Нейно величество никога няма да докосне млечен или бял шоколад, категоричен е готвачът. И тук Елизабет II е права: черният шоколад съдържа флавоноиди, които предпазват сърцето и помагат за намаляване на риска от инсулт. Разбира се, кралицата не изяжда цял шоколад наведнъж -шп една хапка, две са достатъчни.

Винаги залага на сезонните продукти
 

Кралица Елизабет Втора
Gulliver/Getty Images


Кралицата обича ягоди. До такава степен, че един от сортовете на Острова дори е кръстен на нея. Но ягодите се сервират на кралската маса само през лятото - през сезона. И въпреки че Елизабет II има възможността да се храни с любимите си плодове през цялата година, тя не го прави. Учените тук са съгласни с кралския подход - факт е, че най-полезната храна за нашия организъм се отглежда в същия район, в който живеем. При дълго транспортиране плодовете и зеленчуците губят повечето от хранителните си вещества.

За края на тържествата: Кралица Елизабет II се появи изненадващо, заедно с три поколения свои наследници (СНИМКИ)

Рибата е особено почитана на кралската трапеза

Сандвичи със сьомга за следобедна закуска, риба на скара за обяд или вечеря са любимите избори на кралицата. Може би именно това е тайната на ясната мисъл на Елизабет II. Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибата, са много полезни за мозъка: те подобряват паметта, предотвратяват преждевременното стареене на мозъка и удължават неговата младост. И това е в допълнение към други полезни свойства: омега-3 поддържат имунитета, кръвообращението, подобряват сърдечната дейност, забавят стареенето на кожата, подобряват функционирането на ставите и връзките.

Винаги спазва чаената традиция
 

кралица Елизабет с бастун
Gulliver/Getty Images

Не само кралицата, нито едно английско семейство не може да си представи живота си без чай. Това е цял ритуал. Кралица Елизабет II предпочита Earl Grey, който помага за понижаване на нивата на холестерола благодарение на флавоноидите, открити в бергамота. Да, бергамотът е това, което придава на този чай толкова деликатен аромат. Не харесвате бергамот?  Няма проблем.  Доказано е, че всеки черен чай помага за понижаване на кръвното налягане, намалява риска от рак на яйчниците и дори насърчава загубата на тегло. И изобщо не е необходимо да го пиете от фини порцеланови чаши.

А кралицата никога не се храни набързо. Тя дори не отхапва бананите - винаги ги реже с нож и яде с вилица, на малки парчета. Освен това в двореца е забранена нишестена храна. Оказва се, че Елизабет II не обича ориз, картофи и паста. Но кралицата изобщо не избягва месото. Тя предпочита добре изпечени пържоли: според Макгрейди той никога не е приготвял за нейното величество алангле или месо, по което има кръв.