/ iStock/Getty Images
Генералният директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Аданом Гебрейесус заяви по време на брифинг в понеделник, че в световен мащаб случаите на COVID-19 са се увеличили непрекъснато през последните седем седмици, докато броят на смъртните случаи е нараснал в продължение на четири последователни седмици, въпреки че по света вече са били приложени над 700 милиона коронавирусни ваксини.

Неравномерното разпределение на ваксините заплашва икономическото възстановяване в Близкия изток

През януари и февруари светът отбеляза спад в случаите на COVID-19 в продължение на шест последователни седмици, което според д-р Тедрос Гебрейесус означава, че вирусът и неговите мутации могат да бъдат спрени, но ново разпространение на болестите е причинено от "объркване, самодоволство и непоследователност в мерките за обществено здраве".

СЗО не препоръчва ваксиниране с две различни ваксини (ВИДЕО)

"Ние също желаем да видим как обществата и икономиките се отварят отново, а пътуванията и търговията се възобновяват. Но в момента отделенията за интензивно лечение в много страни са препълнени и хората умират - и това е напълно неизбежно", заяви шефът на СЗО.
БНР