Съюзници на Саддам Хюсеин са преместили тленните му останки
Съюзници на Саддам Хюсеин са преместили тленните му останки / снимка: БГНЕС, архив

Племенни съюзници на екзекутирания бивш иракски президент Саддам Хюсеин са преместили тленните му останки от семейна гробница преди осем месеца от страх, че шиитски милиции може да осквернят гроба, разкри племенен водач, цитиран от Ройтерс.

Предпазната мярка даде резултат за поддръжниците на Саддам и може би за цял Ирак, където напрежението между шиити и сунити със сигурност щеше да избухне в още по-тежко насилие, ако бе осквернено тялото на бившия диктатор, който все още е уважаван от единоверците си, отбелязва Ройтерс.

Лидер от племето на Саддам Албу Насир и полицейски представител съобщиха, че бойци от шиитски милиции са проникнали в гробницата, разкъсали са снимки на бившия иракски лидер и са подпалили района.

"Преместихме тялото на сигурно място преди осем месеца. Страхувахме се, че ще му се случи нещо. Страховете ни се оправдаха. Не можахме да преместим телата на синовете му. Опасяваме се, че някой ще оскверни гробовете им", заяви пожелалият анонимност племенен водач. Той не посочи къде е било преместено тялото на Саддам Хюсеин.