Висш съветник на украинския президент заяви, че е твърде рано да се говори за изтегляне на руските войски от град Херсон в южната част на страната, предаде Ройтерс.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу нареди на руските войски да се изтеглят от западния бряг на река Днепър на фона на украинските атаки в близост до Херсон.

Москва нареди изтеглянето на руските войски от Херсон

"Трябва да правим разлика между думи и дела", заяви пред Ройтерс Михайло Подоляк, който е политически съветник на украинския президент Володимир Зеленски. "Докато украинският флаг не бъде издигнат над Херсон няма смисъл да говорим за руско изтегляне", добави той.

Подоляк каза още, че в Херсон, който беше превзет от Русия малко след началото на инвазията и сега е във фокуса на украинската контраофанзива, все още има руски сили. "Украйна не взема под внимание тези изявления (от Русия)", добави той.

"Все още е рано да се говори за оттегляне на руските войски от Херсон: в града е разположена групировка на въоръжените сили на Руската федерация и в региона се струпва допълнителна жива сила", заяви Подоляк.

"Нашите въоръжени сили работят съгласно своя план: разузнаване, оценка на риска, ефективна контраатака", добави той.
БТА