Пускането на гориво по Балкански поток може да се забави заради закъснение в сръбския участък на газопровода
Пускането на гориво по Балкански поток може да се забави заради закъснение в сръбския участък на газопровода
Въвеждането в експлоатация на сръбския участък от газопровода „Турски поток“, наричан още „Балкански поток“, вероятно ще бъде отложено до пролетта на 2021 г., съобщи агенция Platts по свои източници.

Вучич пред Борисов: И сърбите ще наричат проекта „Балкански поток“ (СНИМКИ)

Сръбският участък от тръбопровода трябва да осигури доставки на гориво за Унгария и Сърбия. По-рано „Газпром“ обяви, че първите доставки по тази линия се планират в края на 2020 г.

Сърбия обаче изостава от графика на строителството, казват източниците, потвърждавайки информация от президента на сръбската асоциация за природен газ Воислав Вулетич. Той обяви, че забавянето е свързано с изграждането на компресорна станция, която ще бъде готова едва до май 2021 г.

Борисов: Въпреки пандемията и трудностите „Балкански поток“ върви доста бързо (ВИДЕО)

Според "Комерсант", ако пускането в експлоатация на сръбския клон на руския газопровод бъде забавено, на Украйна може да се наложи да бъде доплатено за допълнителното използване на нейната система за транспортиране на газ до Европа.От "Газпром" обаче обявиха, че нямало закъснение от сръбска страна. "Пускането в експлоатация на компресорна станция в Сърбия, планирано като част от развитието на газопреносната система на страната, не се е очаквало през 2020 г., така че е неправилно да се говори за забавяне на пускането му". Това заяви официалният представител на "Газпром" Сергей Куприянов, цитиран от ТАСС.

„Обръщам вашето внимание на факта, че според плановете на сръбската страна въвеждането в експлоатация на компресорна станция в Сърбия не е планирано през 2020 г., поради което е погрешно да се говори за забавянето на пускането му“, каза той по повод информация на руския в. "Комерсант", позовал се на източници на Platts, за забавяне на строителството на компресорна станция в Сърбия. От тръбопровода „Балкански поток“ природният газ трябва да преминава към Унгария и Централна Европа.

Тръбите на „Балкански поток" минават по дъното на Черно море от Краснодарския край към Турция, а оттам – към България и към страните от Южна и Югоизточна Европа.

Газопроводът бе официално открит на 8 януари 2020 г. в Истанбул в присъствието на президентите на Турция и Русия - Ердоган и Путин, на президента на Сърбия Вучич и на българския премиер Борисов.

Превод и редакция: DarikNews