/ БТА
Сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Томислав Момирович каза, че Дунав е плавателен на територията на Сърбия, но спирането на корабоплаването по реката в България е голям проблем и обяви, че утре ще бъде подписано споразумение с българското правителството за предоставяне на техника за решаване на този въпрос, предаде Танюг.

Момирович каза пред сръбската държавна телевизия, че поради спирането на корабоплаването в България са блокирани повече от един милион тона въглища и 400 000 тона зърно.

Блокирани са ни милион и двеста хиляди тона въглища, 400 000 тона зърно, огромен брой суровини, предназначени за нашата стоманодобивна и химическа промишленост. Част се пренасочват към шосеен транспорт и жп транспорт, но те не могат да поддържат толкова голям трафик. Един речен танкер замества 144 камион-цистерни, един кораб, превозващ насипни товари, замества 70 камиона“, казва Момирович.

Министърът каза, че Сърбия ще помогне на България за извършването на всички дейности, необходими за осигуряване на плавателността на Дунав.

Той посочи, че за Сърбия корабоплаването по Дунав е от стратегическо значение за осигуряване на енергийна стабилност.

„С осигуряването на навигацията по Дунав в България, даваме възможност на нашите енергийни мощности да използват тези въглища, за да внасяме по-малко електроенергия“, каза Момирович.

Той допълни, че работите по река Дунав ще продължат около 60 дни и че очаква през този период реката да бъде плавателна.

Министърът припомни, че в нито един момент по река Дунав в Сърбия не е имало спиране на речния трафик, тъй като подготовката и изпълнението на драгирането са започнали навреме.
БТА