/ iStock/Getty Images
Сърбия дари 4680 дози от ваксината на "Пфайзер" срещу коронавирус на Република Северна Македония, с което стана възможно страната да започне имунизацията, съобщи Ройтерс.

Сръбският президент Александър Вучич и премиерът на Репблика Северна Македония Зоран Заев се срещнаха при минусови температури на граничния пункт Табановце за предаване на дарението.

В Сърбия досега са ваксинирани над 630 000 души

"С тази доставка ще можем да ваксинираме целия медицински персонал в ковид центровете", заяви Зоран Заев. "Сърбия дарява достатъчно дози, за да можем да ваксинираме 2340 души с две дози", допълни той.

Вучич заяви, че неговата страна е получила разрешение за дарението от американския производител на лекарства "Пфайзер", който е създал ваксината с германската "Бионтек".

Република Северна Македония ще бъде четвъртата страна от Западните Балкани, която ще започне ваксинацията след Сърбия, Албания и Босна. Черна гора и Косово все още не са започнали ваксинацията. Сърбия е водеща в региона като 635 000 души вече са получили поне една доза.

Република Северна Македония заяви преди една седмица, че ще купи 200 000 дози от китайската ваксина на "Синофарм", тъй като доставките на ваксини по програмата КОВАКС на Световната здравна организация се бавят.
БТА