/ iStock/Getty Images
Апелативен съд в Катар отмени смъртните присъди, наложени на осем индийски бивши военноморски офицери, арестувани в страната миналата година, предаде Ройтерс, позовавайки се на индийското министерство на външните работи.

Според запознати източници осемте мъже, които през октомври бяха осъдени на смърт, са били обвинени в шпионаж в полза на Израел, въпреки че нито Индия, нито Катар са потвърдили обвиненията.

Външното министерство на Индия не съобщи каква ще бъде новата присъда или новото наказание, което ще получат мъжете.

"В тясна връзка сме с юридическия екип, както и с членовете на семействата, за да вземем решение за следващите стъпки" и ще "продължим да разглеждаме въпроса с катарските власти", заяви ведомството.

Властите отказваха да коментират допълнително случая "поради поверителния и чувствителен характер на съдебното производство".

Посолствата на Катар и Израел в Делхи не отговориха на исканията за коментар, отбелязва Ройтерс.

Индийските власти бяха шокирани, когато първоинстанционният  съд на Катар наложи смъртно наказание на осемте мъже, които са работили по проект за подводница с частна компания за катарските власти. Повече от 800 000 индийски граждани живеят и работят в Катар – основен доставчик на газ за Индия.
 
Симеон Томов/БТА