Светът за боевете между Грузия и Южна Осетия
Светът за боевете между Грузия и Южна Осетия / снимка: БГНЕС

Европейският съюз е разтревожен от сраженията в Южна Осетия и призовава всички страни да спрат незабавно насилието, заяви днес служител на ЕС, цитиран от Ройтерс. "Следим отблизо събитията и сме силно разтревожени от техния развой", каза служителят, пожелал анонимност. "Отново отправяме посланието си до всички страни в конфликта незабавно да спрат насилието", добави той. Европейският съюз е в контакт с международните си партньори, между които Русия, САЩ, Грузия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), допълни служителят.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) изрази сериозно безпокойство по повод ескалацията на конфликта между Грузия и Южна Осетия, предадоха Франс прес и ДПА. Финландският министър на външните работи Александър Стуб, чиято страна в момента е ротационен председател на ОССЕ, изрази съжаление, че предвидената за вчера среща между грузински и южноосетински представители не се е състояла. Стуб се е свързал с двете страни в конфликта, като ги е призовал да прекратят военните действия изцяло и да установят отново преки контакти. Александър Стуб съобщи, че скоро ще посети Грузия.

Съединените щати призоваха за незабавно спиране на военните действия в Южна Осетия и за започване на преки преговори между Грузия и сепаратистите, предаде Франс прес. "Бихме искали да видим спиране на насилието и двете страни в конфликта да започнат преки преговори", каза говорителят на Белия дом Гордън Джондроу, който придружава президента Джордж Буш в Пекин.

Съветът за сигурност на ООН не успя да постигне споразумение по предложения от Русия проект за декларация, който призоваваше за незабавно прекратяване на военните действия между Грузия и Южна Осетия, предаде Ройтерс. Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание по искане на Русия късно снощи местно време в Ню Йорк. Той обсъжда руския проект в продължение на два часа при закрити врата до малките часове на днешния ден. Съветът за сигурност трябва да поиска незабавно прекратяване на насилието в Южна Осетия, подчерта руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Чуркин допълни, че Русия ще продължи усилията си за омиротворяване на ситуацията в грузинската сепаратистка област.

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер призова за незабавно прекратяване на насилието в Южна Осетия и за преки преговори между враждуващите страни, предаде Ройтерс. „Генералният секретар на НАТО е сериозно обезпокоен от събитията в грузинския район Южна Осетия. Ние много плътно следим развитието на обстановката и генералният секретар призовава всички страни незабавно да прекратят въоръжените сблъсквания и да се започнат преки преговори между страните“, се казва в комюнике на Северноатлантическия алианс.

Действията на Грузия спрямо Южна Осетия са "фашизъм в открит вид". Това заяви президентът на руската република Северна Осетия Таймураз Мамсуров, пристигнал през нощта в южноосетинската столица Цхинвали, предаде ИТАР-ТАСС. "Световната общност не може да признава една страна, в която фашизмът е държавна политика", добави Мамсуров. Необходима е военна намеса, за да бъде спряна войната и да бъде спрян грузинският агресор, заяви представителят на сепаратистка Южна Осетия в Москва Дмитрий Медоев, цитиран от Франс прес по агенция Интерфакс.

Сергей Шамба, външният министър на Абхазия – друга отцепила се от Грузия област, нарече действията на Тбилиси спрямо Южна Осетия "варварска агресия". "С този режим не бива да се разговаря изобщо, а на силата трябва да се отвръща със сила", заяви Шамба, цитиран от ИТАР-ТАСС. Съветът за сигурност на Абхазия взе решение да прехвърли към границата с Грузия техника и тежки въоръжения, съобщи руската агенция Регнум. Абхазия цели да укрепи границата във връзка с военните действия в Южна Осетия, се казва в информацията.