Жак Ширак
Жак Ширак / Gulliver/Getty Images
Френски и чужди лидери и политици изразиха съболезнования по повод кончината на бившия френски президент Жак Ширак.

В Туитър германският канцлер Ангела Меркел нарече Ширак "невероятен приятел и партньор на германците" и каза, че е много натъжена от новината за смъртта му, предаде Франс прес.

Отиде си Жак Ширак

Германският външен министър Хайко Маас нарече Ширак "велик държавник и европеец".

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер каза, че Ширак е бил велик европеец и негов личен приятел. "За Ширак беше ясно, че Европа ще може да работи добре само в случай че Германия и Франция постигнат единство", каза Шрьодер, цитиран от ТАСС. "Ширак беше опитен политик, който познаваше и разбираше историята на европейците. Той беше обаятелен човек", допълни бившият канцлер.

Владимир Путин
БГНЕС

Руският президент Владимир Путин нарече Ширак далновиден и мъдър лидер и каза, че Русия ще помни неговия голям личен принос за развитието на приятелските двустранни отношения. Държавният глава сподели, че винаги, когато е общувал със Ширак, се е възхищавал искрено на неговия интелект и на огромните му знания, както и на умението му да взима добре претеглени решения дори и в най-трудните ситуации.

Британският премиер Борис Джонсън нарече Ширак забележителен лидер, формирал съдбата на Франция.

Борис Джонсън
БГНЕС

Депутатите във френския парламент запазиха минута мълчание в памет на Ширак, а кметицата на Париж Ан Идалго разпореди знамената пред административните сгради да бъдат свалени наполовина в знак на траур. Френският президент Еманюел Макрон отмени планирано пътуване в Южна Франция и ще направи тази вечер изявление по повод смъртта на Ширак.

Лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен припомни, че Ширак е уважавал много отвъдморските френски територии и е бил президент, който е съумял да се противопостави на безумието на войната в Ирак.

Бившият френски президент Никола Саркози каза, че със смъртта на Ширак си отива "част от живота му". "Той въплъщаваше една Франция, която остана вярна на универсалните си ценности и на своята историческа роля".

Никола Саркози
Guliver/Getty Images


Жан-Клод Юнкер каза, че е разтърсен и дълбоко опечален. Той подчерта, че Ширак е оставил непреходно наследство на Франция и на ЕС и го нарече "велик държавник" и "голям приятел".

Бившият белгийски премиер Ги Верхофстат припомни, че Ширак е и имал изключителни познания по проблемите на ЕС, които е успявал да съчетае понякога с изключително чувство за хумор, предаде Асошиейтед прес. "Когато с него обсъждахме трудни въпроси, неговото чувство за хумор винаги внасяше нотка на облекчение", каза Верхофстат.

Ливанският премиер Саад Харири каза, че Ширак е най-великият човек, когото е имала някога Франция, и допълни, че ливанците и арабите чувстват днес болка от загубата на един човек, който дълбоко е белязал тяхното съзнание.
 

Жак Ширак
Gulliver/Getty Images

БТА