Светът се сблъсква с най-голямата криза в компютърната сигурност
Светът се сблъсква с най-голямата криза в компютърната сигурност / Guliver/Getty Images

Светът се сблъсква с най-голямата криза в компютърната сигурност в историята, заяви бившият сътрудник на американските специални служби Едуард Сноудън, цитиран от ТАСС.

Доказателство за това според него е случаят с разбиването на защитата на телефона на един от извършителите на терористичното нападение в американския град Сан Бернардино миналата година. Проникването в айфона на Саид Фарук беше осъществено от хакери по поръчка на ФБР.

ФБР платили над милион долара за разбиването на iPhone-а на атентатор

"Не бива обаче особено да се разстройваме от това, че специалните служби се опитват да разбият системите за сигурност на нашите устройства. Те могат да имат достатъчно основателни причини. Но в същото време това не значи, че трябва да направим разбиването по-лесно. Преодоляването на системите за сигурност трябва да бъде скъпо и трудно. Обръщането към съда за получаване на достъп до тези лични данни също трябва да струва скъпо", заяви Сноудън, говорейки по видеовръзка пред участници в бизнес изложението "Ай Си Ти експо" в Хелзинки.

Според него подобни правомощия трябва да се "използват много рядко - само когато това е наистина необходимо".

АНС спира да събира данни за телефонните разговори на американците

"Не би трябвало ФБР или друга подобна структура да се ползва от възможностите на хакери. Определено е нужно нашите специални служби да бъдат финансирани, за да създават експертни центрове, така че да имат инструменти, които да използват в случай на реална необходимост. Те могат да открият слабите страни на продуктите, които наистина представляват заплаха за нашето общество. Защото много правителствени служители използват айфони и други подобни устройства. А ако самите ние не се заемем да потърсим слабите страни, това може да се използва от други", каза той.

Документи, изнесени от Сноудън, разкриват тайни за операция Анархист

През 2013 г. Сноудън, работил за Агенцията за националната сигурност на САЩ, разгласи сведения за извършваното от американските специални служби електронно следене, включително незаконно подслушване на телефоните на чуждестранни лидери. Сноудън сега живее в Русия, където през 2014 г. получи право на временно пребиваване, след като поиска политическо убежище от няколко страни в опит да се спаси от съдебно преследване от властите в САЩ.

Източник: БТА