Документи, изнесени от Сноудън, разкриват тайни за операция Анархист
Документи, изнесени от Сноудън, разкриват тайни за операция Анархист / Guliver/Getty Images

Съединените щати и Великобритания са шпионирали тайни полети и комуникациите на военновъздушните сили на Израел в рамките на операция с кодовото название "Анархист". Това показват документи, изнесени от бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън, предаде Ройтерс.

Израел веднага изрази разочарование от разкритията, които са публикувани днес в два израелски вестника и които могат да изострят още повече отношенията с Вашингтон след години на разногласия за политиката към Иран и палестинците.

В шпионажа няма нито приятели, нито врагове

Вестник "Йедиот ахронот" съобщава, че Агенцията за национална сигурност на САЩ и британската служба за електронно разузнаване са шпионирали мисиите на израелската военна авиация срещу Газа, Сирия и Иран. Операцията е била извършвана от база в Кипър и е обхващала и други държави в Близкия изток.

В онлайн изданието "Интерсепт", в чийто списък със сътрудници фигурира довереникът на Сноудън Глен Грийнуолд, е публикувано подобно съобщение заедно с хакнати снимки на израелски въоръжени безпилотни самолети, направени от камерите монтирани на десния заден вертикален стабилизатор на дроновете.

Двете израелски издания твърдят, че германското списание "Шпигел" в събота ще излезе със статия, основана на същите разкрития на Сноудън.

ФБР и АНС няма да допуснат непробиваеми мобилни телефони на пазара

Израел нито отрича, нито потвърждава, че разполага с въоръжени дронове, макар че един висш израелски военен признава за тях в секретна дипломатическа грама на САЩ от 2010 г., публикувана от Уикилийкс. Американското посолство в Израел не отговори на молбата да коментира твърденията на Сноудън, посочва Ройтерс.

Израелският министър на енергетиката Ювал Щайниц, член на кабинета за сигурност на премиера Бенямин Нетаняху, се опита да омаловажи въпроса, но каза, че трябва да бъдат извлечени поуки.

"Не смятам, че това е царството на най-дълбоките тайни, но със сигурност е нещо, което не бива да се случва и е неприятно", каза той за израелското военно радио. "Сега естествено ще мислим за промяна на кодовете".

Източник: БТА