АНС спира да събира данни за телефонните разговори на американците
АНС спира да събира данни за телефонните разговори на американците / ThinkStock/Getty Images

Агенцията на национална сигурност (АНС) на САЩ ще прекрати от 29 ноември скандалната си програма за събиране на данни за телефонните обаждания на американците, която бе разкрита от бившия сътрудник на същото ведомство Едуард Сноудън, предаде ТАСС.

Това изисква законът, приет от Конгреса и подписан от президента Барак Обама в началото на юни т.г. Документът, наречен "Закон за свободата в САЩ", отменя програмата за събиране на "метаданни" за времето, продължителността и източниците на всички телефонни обаждания в страната. Тя не предвиждаше записване на самите разговори, но въпреки това предизвика шумни протести от страна на правозащитниците, които я окачествиха като вмешателство на спецслужбите в личния живот на американските граждани.

Обама подписа закона, който ограничава подслушването на АНС

Новият закон, приет под натиска на обществеността, въвежда съществени ограничения върху програмата на АНС за електронно следене, макар че не я забранява напълно. Той не разрешава на спецслужбите по свое желание да изземват от компаниите-провайдери данни за телекомуникациите на гражданите и да ги съхраняват, както и преди, в своите бази данни в продължение на 5 г. Сега тези сведения ще се трупат в корпоративните архиви, а за достъп до тях АНС, ФБР и други ведомства ще трябва да получат разрешение от специален съд.

Не хората решават дали са направили нещо лошо, а правителствата

В изявление по този повод президентът Барак Обама приветства приемането на "Закона за свободата в САЩ" и го определи като разумен компромис. Според него документът "гарантира неприкосновеността на личния живот и спазването на гражданските свободи, като при това предоставя на службите за сигурност важни инструменти, необходими за защитата на американците".

Източник: БТА