Световните войни затвърдили позицията на Меркел за Крим
Световните войни затвърдили позицията на Меркел за Крим / снимка: Guliver/Getty Images

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че е заела твърда позиция срещу анексирането от Русия на Крим, отчасти заради уроците от двете световни войни. Тя обаче добави, че е жизненоважно да се продължи да се разговаря с Москва, предаде Ройтерс.

В реч пред учащи при откриването на изложба, посветена на Първата световна война, Меркел каза, че нейното настояване руският президент Владимир Путин да се присъедини към нея и другите западни лидери в Нормандия на церемониите на 6 юни по случай 70-годишнината от десанта там, било, за да се избегнат грешки.

„Има моменти, когато нямаш желание да говориш повече, както е сега с Русия”, заяви Меркел. „Карам се сама себе си да говоря. Изненадвам се всеки път да видя гледната точка на другата страна”, допълва тя.

По думите на канцлера руското анексиране на Крим е неприемлив ход, защото е нарушил следвоенния ред в Европа, предава БТА. „Затова съм толкова стриктна, когато стане дума за кримския въпрос”, каза тя. „Териториалната цялост е основополагащият стълб на нашия следвоенен европейски ред. Ако започнете да говорите неща като мое право е, и после просто вземете нещо, ще се окажете в невероятна беда. Това просто не работи”, посочи канцлерът.

Путин ще се срещне с Меркел, Барак Обама и други лидери - за пръв път след избухването на кризата в Украйна, във Франция за отбелязването на годишнината на Десанта в Нормандия през 1944 г., отбелязва Ройтерс. „Работих много усърдно, за да направя така, че руският президент да дойде”, заяви Меркел.

По отношение на Първата световна война канцлерът каза, че в Източна Германия, където е израснала, не се е говорело често за нея.