/ Gulliver/Getty Images
Китайският президент Си Цзинпин и американският му колега Доналд Тръмп поздравиха новия японски император Нарухито по повод възкачването му на престола, предаде Асошиейтед прес.
 
В посланието на Тръмп се казва, че през новата епоха, настъпила за японците с първия ден от управлението на Нарухито, Америка и Япония ще подновят приятелските си връзки.

Нарухито получи символите на императорската власт (ВИДЕО)
 
Нарухито избра за име на новата императорска епоха Рейва (Прекрасна хармония), припомня АП. Епохата на предишния император Акихито се наричаше Хейсей (Постигане на мира).
 
"Китай и Япония са съседни страни, а приятелският обмен между тях има дълга история. И двете страни са длъжни да полагат усилия и да съдействат на мирното развитие в името на светлото бъдеще на двустранните отношения", се казва в поздравителната телеграма на Си Цзинпин, отбелязва ТАСС, цитирайки агенция Синхуа.

За първи път от 200 години японски император абдикира
 
По-рано китайският президент изпрати поздравителна телеграма на предишния император Акихито.
 
Японският премиер Шиндзо Абе също поздрави новия император и изрази уважението си към него. Той обеща да работи за мирно и пълно с надежда "светло бъдеще" през новата императорска епоха, отбелязва АП.

И руският президент Владимир Путин изрази поздравленията си към Нарухито, предаде ТАСС.

Краят на една епоха в Япония: 30 години на трона в 30 кадъра (СНИМКИ)

"В последно време отношенията между нашите страни претърпяха значително развитие. Москва и Токио водят конструктивен политически диалог, взаимодействат за решаването на актуални проблеми в регионалния и глобалния дневен ред. Уверен съм, че по-нататъшното увеличаване на руско-японското сътрудничество в различни области отговаря на коренните интереси на нашите народи и допринася за укрепването на международната стабилност и сигурност", пише в поздравителната телеграма на руския президент до новия руски император.

Путин пожела на Нарухито крепко здраве, благополучие и успешно дългогодишно управление за благото на японците.

Нарухито стана 126-ият император на Япония

Новият император на Япония прие и поздравленията на своите роднини по време на церемония в двореца, предаде Асошиейтед прес.

Монархът, придружаван от императрица Масако, получи поздравления от по-малкия си брат Фумихито, който стана престолонаследник, и други 11 членове на императорското семейство.

59-годишният Нарухито наследи днес на трона 85-годишния си баща Акихито, който абдикира вчера, припомня АП.
"Като мисля за важната отговорност, която поех, се изпълвам с чувство на тържественост", заяви по-рано новият японски император на церемонията по възкачването си на престола. Той отбеляза, че баща му е полагал много усилия да се моли за мир, и подчерта, че ще размишлява усилено по пътя на Акихито и предишните императори.
 

 Новият император освен това обеща да спазва конституцията, която го лишава от политическа власт, както и да изпълнява задълженията си като национален символ.

Винаги ще мисля за народа и ще бъда до него, подчерта Нарухито. "Искрено с моля за щастието на народа и за по-нататъшно развитие на страната, както и за мир по света", заяви японският монарх.

Традиционен шинтоистки ритуал сложи край на ерата Хейсей в Япония

Нарухито е смятан за император от нов тип, до голяма степен в резултат на взети от неговите родители решения, които са оформили мирогледа му, отбелязва АП. Майка му, императрица Мичико, е родена без благородно потекло и е завършила католически университет. Тя и баща му Акихито подадоха ръка на народа, особено на засегнатите от дискриминация, природни бедствия и инвалидност.

Предишният император се посвети на миротворческа дейност и често предприемаше помирителни мисии, изразявайки внимателно претеглени съжаления за участието на Япония във Втората световна война по време на управлението на баща му. Това означава, че сега Нарухито може да действа, без да е обременен от историческото наследство на военните години.
 
Наблюдатели на японското императорско семейство смятат, че е възможно новият монарх да се посвети на глобални проблеми като предотвратяването на бедствия, опазването на водните ресурси и борбата с климатичните промени, както и да продължи да отделя внимание на опазването на мира, по примера на баща си. Възможно е с това той да спечели симпатиите на по-младите японци. Мнозина се надяват именно на това, отбелязва АП.
 

Новата императорска двойка е популярна в Япония, също както предишните, посочва ДПА. Въпреки празничното настроение тези дни, имперската система обаче е изложена на големи предизвикателства - на фона на намаляването и застаряването на населението на страната, броят на членовете на императорското семейство постепенно намаля.
 
Предстои да бъде решен и въпросът дали жените от императорско потекло да получат правото да наследяват престола. Единственото дете на Нарухито и Масако е принцеса Айко, която обаче няма право да наследи властта. Вместо това според сегашните правила престолонаследник е нейният чичо, по-малкият брат на баща й, принц Фумихито.

 
БТА