/ istock
Две години след инвазията на Русия в Украйна няма изгледи, че войната ще приключи скоро. 

Една необичайна дейност носи утеха и спокойствие на жителите на град Суми, докато чакат животът им да се върне към нормалното, предаде Voice of America/VOA.

След освобождаването на украинския град Суми през април 2022 г., Серхий Хуцин отваря нова локация на своя музей „Одески кей“.

„Дадох на хората надежда, като им напомних за мирния живот и им позволих да погледнат в бъдещето, когато музеите отново ще бъдат достъпни за всички, които могат да се разхождат безгрижно“, сподели той.

Независимо, че Суми е под почти постоянен обстрел от август месец, Хуцин поддържа музея отворен.

„Преди три дни един познат доведе войник на обиколка. След като завършихме, войникът ми каза: "Благодаря ти, преди да дойда тук, мислех за самоубийство". Тогава осъзнах колко важен е моят музей – той помага на хората“, разказа Хуцин.

Музеят „Одески кей“ е уникален, защото позволява на посетителите не само да гледат, но и да докосват експонатите.

Те имат предимно сантиментална и естетическа стойност, тъй като Хуцин е дарил предметите с историческа или материална стойност на други музеи.

В музея „Одески кей“ посетителите могат да се насладят на картини, както и на реплики на ценни артефакти, като например 1700-годишна огърлица, която той е подарил на регионалния музей в Суми. „Намерих тази огърлица сам през 2013 г., докато се разхождах в гората с металотърсач. Датира от III или IV век“, добавя той.

Хуцин не е историк или учен, а пенсиониран бизнесмен с необикновено хоби. „Създадох компания с един приятел. Сега синът ми я ръководи, а аз се посветих на своето хоби, което вече е нещо повече – това е мисия“, казва той.

Той започва да събира антики преди 16 години, след като сбъдва мечтата си да посети 50 държави. По време на всяко пътуване Хуцин, запален фотограф, носи у дома снимки, които днес са част от фотоизложба в двора на неговия музей.

В случай, че докато посетителите се възхищават на експонатите, прозвучат сирени за въздушна тревога, те могат да потърсят убежище в мазето на близка сграда.

Това пространство не само служи като убежище, но и е дом на още един проект на Хуцин – музея „Savok Krinj“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA