/ Guliver/Getty Images, БГНЕС
Страните от Европейския съюз ще започнат в сряда за първи път обсъжданията за възможните бъдещи отношения с Великобритания след напускането й на блока, заявиха източници преди началото на новия кръг от преговори между Брюксел и Лондон.
 
Решено: Започва подготовка за втора фаза от преговорите за Брекзит

Срещата на посланиците на оставащите 27 страни членки е част от обещанието, дадено на британския премиер Тереза Мей миналия месец за започване на вътрешна работа по транзитния период и евентуална търговска сделка. Тогава европейските лидери предупредиха Мей, че няма да започнат дискусия с Лондон преди декември, тъй като няма достатъчен прогрес по условията за излизането й от ЕС.
 
Мей предлага споразумение за гражданите на ЕС във Великобритания

Според източник от ЕС срещата в сряда ще бъде "упражнение по брейнсторминг", за да се установи как 27-те страни виждат втората част от преговорите с Обединеното кралство. "Ще видим по време на срещата колко далеч държавите членки искат да стигнат или до каква степен искат да блокират разговорите за прехода и бъдещите отношения", каза източникът.
 
Представителите на 27-те страни ще се срещнат в Брюксел ден преди шестия кръг от преговори с Великобритания, който ще се проведе на 9 и 10 ноември.
БГНЕС