/ iStock/Getty Images
Почти всяка нация на света се бори да рестартира безопасно икономиката си, докато продължава да се бори с коронавируса. Но някои се справят по-добре от други.

Над 5 милиона са заразените с COVID-19 в света

„Политико“ представя 30 водещи държави, с техните здравни и икономически резултати, и ги групира въз основа на това дали са наложили леки, умерени или тежки ограничения върху търговията и социалните взаимодействия.

Пандемията от коронавирус се е разпространила в различните страни по различно време и всяка от тях е реагирала различно в зависимост от нейната здравна ситуация и политическа система, както и от нейната икономика.

Показни са реакциите на различните държави по отношение на инфекциите, смъртните случаи, БВП и безработицата, както и как тези показатели са оформени чрез конкретни държавни намеси.

Испания отменя карантината за чуждестранни туристи от 1 юли

Германия например има различни, но сравнително лоши резултати като цяло. Икономиката й потъва със същата скорост като на съседите й, но смъртността й е значително по-ниска от тяхната, благодарение на широко възхваляваните тестове и здравеопазването.

Но отчитането на официалния брой смъртни случаи в старчески домове е бавно и неравномерно. Някои страни тестват масово (Исландия) и преброяват всички възможни смъртни случаи на коронавирус (Белгия), в сравнение с по-малко прозрачните страни (Русия).

Нова Зеландия и Швеция възприеха противоположни подходи за ограничаване на движението на населението си и имат много различни здравни резултати, но почти идентични рецесии. Няколко държави имат сходен брой БВП, но изключително различни равнища на безработица (САЩ, Великобритания и Япония).

Индия предпочете да не натовари крехката си здравна система, като прибягна до най-голямото блокиране в света, но това от своя страна оказа влияние на икономиката й, която може да се свие с 45% през това тримесечие.

Германия обмисля удължаване на карантината до 5 юли

Междувременно Тайван направи почти всичко правилно по отношение на отговора си на здравната криза, но не може да пренебрегне факта, че 70% от БВП идва от тежко засегнатите експортни сектори.

Относно ситуацията в Европейския съюз, отговорът на пандемията е бил неравномерен, въпреки достатъчното ресурси на центровете за контрол на епидемията. Страните-членки са били най-координирани в затварянето на границите и мерките за предпазване от вируса са били разнообразни. Освобождавайки от фискални товари, Европейската централна банка предложи финансови облекчения за членовете на еврозоната, което е отчетено в доклада като положителна стъпка.

В тези страни жителите в момента имат право да напускат домовете си, стига да спазват указанията за социално дистанциране. Допускат се и малки, социално дистанцирани събирания. Някои търговски обекти са отворени, но при ограничени обстоятелства.

Япония премахва извънредното положение в цялата страна

Училищата обикновено са затворени или работят по система на смени и работниците се насърчават да работят от дома, ако могат. Маските за лице се насърчават, но не са задължителни.

Турция е групирана сред страните със зле справяща се икономика. Въпреки отварянето на търговските центрове и салоните за красота по-рано този месец, икономиката е в тежка рецесия, а лирата е в най-ниското си ниво спрямо долара откогато и да било, което означава по-високи цени на вноса.

Във Великобритания бавната реакция на кризата и затваряне на жителите вкъщи са посочени като виновници за второто й място по отношение на смъртните случаи, но силната подкрепа за работещите заедно с огромния стимулиращ пакет запазва безработицата в приемлива нива.

Стриктните мерки за социална дистанция запазват нивото на инфекцията във Франция по-ниско в сравнение със съседите й Великобритания, Италия и Испания, но все пак доста по-високо, отколкото в Германия.

Над 350 000 заразени с коронавируса в Русия

Русия е критикувана за непрозрачността относно смъртността, а участието й в конфликта за цените на петрола е оказало влияние върху бюджета и БВП-то й, което пък е отнело от репутацията на президента Путин като „баща на нацията“.

С повече от 38 милиона безработни и милиони без здравни осигуровки, ситуацията в САЩ е утежнена още повече от политически конфликти и ниско ниво на тестване и проследяване. 
БГНЕС