По последна и непотвърдена информация между 300 и 500 души са загинали и десетки са ранени при въздушен удар срещу болница в ивицата Газа, съобщиха световните медии. Проехтяха взаимни обвинения и прехвърляне на отговорност за тежката ситуация. Според ръководителя на Гражданска защита в контролирания от ислямисткото движение "Хамас" анклав нападението идва от Израел, а според Израел няма потвърждение, че това е така. Информацията е противоречива както за самото нападение, така и за жертвите, и ранените. Международната общност, обаче, осъди самото нападение срещу цивилни хора.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари посочи, че проучват докладвания удар и все още не е ясно дали болницата е била поразена от удар на израелските военновъздушни сили, или неуспешно изстрелване на ракети от "Хамас", посочва CNN.

"Все още не разполагаме с достатъчно подробности по случая. Трудно е да кажем на този ранен етап какво точно се е случило, тъй като атаката стана прекалено скоро. Разследваме източника на експлозията и както винаги, даваме приоритет на точната и надеждна информация", допълни Хагари. 

Според информации от други световни медии израелската армия стои категорично заз това, че „болница не е цел“. В изявление от офиса на говорителя на Израелските отбранителни сили се посочва, че армията разследва източника на експлозията и дава приоритет на точността и надеждността.

Израелската армия твърди, че палестинската групировка "Ислямски джихад" стои зад "неуспешното изстрелване на ракета", ударила болница в Газа. От “Ислямски джихад” отричат те да са виновни за взрива на болницата. „Призоваваме всички да са с повишено внимание, когато съобщават за непотвърдени твърдения за терористична организация", добавиха военните власти. 

„Целият свят трябва да знае: варварски терористи в Газа са атакували болницата в Газа, а не израелската армия", каза в изявление министър-председателят Бенямин Нетаняху.

"Тези, които брутално убиха нашите деца, убиват и собствените си деца", добави той.

"Хамас" нарече това "геноцид".

„Клането в болница в сърцето на ивицата Газа е геноцид. Достатъчно мълчахме за агресията и безразсъдството на окупацията“, се казва още в изявлението на "Хамас".

Палестинският президент Махмуд Абас отмени планираната среща в Аман с американския президент Джо Байдън, а администрацията на Абас определи удара по болницата като "геноцид" и обяви тридневен траур

Междувременно стотици палестинци се стекоха в центъра на град Рамала, за да искат оставката на своя президент, обвиняван, че е твърде склонен към компромиси с Израел. Франс прес съобщи за сблъсъци между демонстрантите и палестинските сили за сигурност.

Израелският въздушен удар по болница в Газа бе осъден остро от редица арабски държави, сред които Египет, Йордания и Катар.

Ръководителят на Арабската лига Ахмед Абул Гейт призова западните лидери "незабавно да спрат тази трагедия".

"Кой дяволски ум умишлено бомбардира болница и нейните беззащитни обитатели", заяви той, като се зарече, че "арабските механизми ще документират тези военни престъпления и престъпниците няма да се измъкнат от отговорност за действията си".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече случая "най-новия пример за израелски атаки, лишени от най-основните човешки ценности".

"Призовавам цялото човечество да предприеме действия, за да спре тази безпрецедентна бруталност в Газа", написа Ердоган в социалната мрежа "Екс".

Канадският премиер Джъстин Трюдо определи атаката като "ужасяваща и абсолютно неприемлива".

Ръководителят на ЕС Шарл Мишел заяви, че смъртоносният удар по болница, при който загинаха стотици цивилни, нарушава международното право, предаде АФП.

"Получихме тази информация, когато бяхме заедно по време на тази виртуална среща с лидерите. Изглежда, че тя се потвърждава. Нападението срещу гражданска инфраструктура не е в съответствие с международното право", заяви Мишел след видеоконференцията на лидерите на ЕС.
CNN, BBC, Ройтерс, БТА, БГНЕС