Конвоите с помощи, които чакаха в египетския град Ел Ариш, се насочиха към граничния пункт Рафах с палестинския анклав Газа, съобщиха представители на хуманитарните организации, цитирани от АФП.

"Пристигнахме на терминала и сега чакаме следващата стъпка", заяви Хеба Рашед, която ръководи групата за помощ "Мерсал".

В безизходицата на войната: Около 20 българи все още са в Газа (ВИДЕО)

Други стотици камиони се насочиха по крайбрежния път за 40-километровото пътуване до Рафах, съобщиха други представители на хуманитарните организации.

Израел обаче все още не е допуснала влизането на помощта, отбелязва BBC, a късно снощи израелски въздушен удар е повредил сграда на границата.

Тъй като хуманитарната ситуация се влошава, дебатът сега е съсредоточен върху това как да се гарантира, че помощта ще отиде до обикновените цивилни и няма да стигне до Хамас, който управлява територията, отбелязва обществената медия.

Израел също настоява за незабавно освобождаване на заложниците, държани от Хамас. През нощта Хамас разпространи видео на 21-годишна израелка Мая Шем, която каза, че е била заловена на парти.  Хамас каза, че около 250 души са задържани в Газа.

Европейският съвет ще заседава извънредно заради обстановката в Израел и Газа


В отделно развитие израелската армия заяви, че е нанесла нови удари по цели, принадлежащи на мощната ливанска въоръжена групировка Хизбула през нощта в отговор на по-ранен трансграничен огън.  Това поражда опасения, че битката тук може да ескалира на друг фронт.
 
БГНЕС, ББС