Станишев заминава на посещение в САЩ
Станишев заминава на посещение в САЩ / Sofia Photo Agency

Премиерът Сергей Станишев ще отпътува на едноседмична визита в САЩ за участие в редовната 63-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предаде правителственият пресцентър. Сесията ще бъде открита на 24 септември. Министър-председателят ще участва в срещата на високо равнище по Целите на хилядолетието за развитие. Станишев ще се срещне с колегите си от Малта и Дания д-р Лауренс Гонзи и Андерс фог Расмусен. В Scandinavian House в Ню Йорк премиерът ще открие изложба по повод 100-годишната от обявяването на Независимостта на България.

Сергей Станишев ще се включи в дискусия на тема „Борба с бедността и глада”. Той ще се срещне с администратора на Програмата на ООН за развитие Кемал Дервиш, с бившия държавен секретар на САЩ и председател на Националния демократичен институт Мадлин Олбрайт, както и с белгийския премиер Ив Летерм. Станишев ще има разговор и с генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун, с премиера на Хърватия Иво Санадер.

Министър-председателят ще посети и Бостън, където ще има среща с българската общност там и с представители на Българския харвардски клуб, на организацията на Американския еврейски комитет. 

В Kennedy School of Government към Харвардския университет Сергей Станишев ще изнесе лекция на тема „България като стабилизиращ фактор в Югоизточна Европа и Черноморския регион”.