Според руснаците най-доброто дело на Елцин е предаването на властта на Путин
Според руснаците най-доброто дело на Елцин е предаването на властта на Путин / снимка: Guliver/Getty Images

Най-доброто дело на Борис Елцин е това, че е предал властта на Владимир Путин преди 15 години, смятат 85 на сто от гражданите на Русия. Това сочат резултатите от анкета, цитирана от ТАСС.

Според изследването на Общоруския център за проучване на общественото мнение (ВЦИОМ) втората по важност положителна постъпка на първия президент на Русия е това, че той доброволно се е оттеглил от поста държавен глава. Така смятат 75 процента от респондентите.

От друга страна 69 на сто от руснаците не одобряват решението на Елцин да започне война в Чечения през 1994 г. 59 процента смятат, че президентството на Елцин е донесло по-скоро лоши последици за Русия, а на противоположното мнение са едва 15 на сто.

Също 60 процента са убедени, че като държавен глава Елцин не е успял да осъществи голяма част от своите планове: 39 на сто смятат, че той е постигнал малко, а според 21 процента - не е постигнал нищо. Обратното становище поддържат 31 на сто: 24 процента казват, че той е реализирал много от замисленото и 7 на сто - че е направил всичко планирано.

Анкетата на ВЦИОМ е извършена на 20-21 декември сред 1600 души в 46 административни единици в Руската федерация - области, краеве и републики. Амплитудата на статистическата грешка е плюс-минус 3,5 пункта, посочва ТАСС.

Източник: БТА