Сняг затрупа Пекин, блокира движението и въздушния превоз
Сняг затрупа Пекин, блокира движението и въздушния превоз / cнимка: Reuters

Китайската столица Пекин осъмна затрупана от сняг, който блокира движението по основните пътни артерии и предизвика отменянето на стотици полети, предадоха световните агенции. Властите в Пекин обявиха втора, "жълта" степен на опасност заради продължаващия силен снеговалеж, съобщи ИТАР-ТАСС. Снежната покривка в центъра на столицата достигна 4,4 см, а в предградията близо до Великата китайска стена - до 11,7 см.

Снегът забави движението в столицата до по-малко от 20 км/ч. Няколко ключови магистрали в района на Пекин са затворени или с ограничен достъп.

До 20:30 часа местно време (14:30 часа българско време) бяха отменени почти 300 полета от пекинското летище, а над 470 бяха забавени. Няколко хиляди пътници останаха блокирани на летището в очакване на полетите си. От трите писти за излитане и кацане работи само една. Пътят към съседния град Тянцзю беше затворен. Прекратено беше обслужването на десетки линии от наземния градски транспорт в Пекин. Много шофьори предпочетоха да не ползват личните си автомобили. По улиците беше засилено присъствието на пътната полиция.

Температурите в китайската столица паднаха до -9 градуса по Целзий. Според метеорологичните прогнози студената вълна и снеговалежите ще продължат и през следващата седмица. Възможно е температурата да падне до минус 16 градуса по Целзий, което ще бъде най-студеното време през последните 30 години, отбелязва БТА.

Основните и средните училища в Пекин ще излязат в "снежна" ваканция от понеделник. Пекинските власти мобилизираха 300 000 души, за да разчистят снега, но се опасяват, че хаосът е продължи, докато хората се завръщат от тридневната почивка, която получиха по новогодишните празници съобщи Синхуа, цитирана от ДПА.