/ Gulliver/Getty Images
Словакия може да започне да прилага руската ваксина срещу COVID-19 Спутник V в началото на май, обяви днес словашкият премиер Едуард Хегер, цитиран от Ройтерс.

На 1 март в страната пристигнаха 200 хиляди дози от ваксината. Впоследствие премиерът Игор Матович беше принуден да подаде оставка заради сделката, тъй като не беше уведомил за нея коалиционните си партньори, които се противопоставиха на използването на ваксина, нерегистрирана за употреба в ЕС. Освен това словашкият лекарствен регулатор изрази съмнения в качествата на препарата. Затова вече близо два месеца руските ваксини стоят на склад.

Миналата седмица Русия обвини Словакия в нарушения на договора и поиска да ѝ бъдат върнати доставените дози. Словашките власти обаче дадоха за анализ руската ваксина в лаборатория в Унгария - единствената страна в ЕС, която използва Спутник V.

Сърбия, Иран и Италия ще произвеждат ваксината Sputnik V

"Процесът трябва да продължи през следващите седмици и допускам, че в началото на май ваксинацията ще започне", каза словашкият премиер на пресконференция в Прага, където е на посещение. По думите му мнозина словашки граждани искат да се ваксинират именно с руската ваксина, така че тя е необходима за постигане на целите на ваксинационната кампания в Словакия.

По данни от вчера в 5,5-милионната страната поне една доза са получили 900 575 души, от които 319 349 - и втората, отбелязва Ройтерс.
БТА