В цистерна в Креведия има изтичане на газ, съобщава Antena3.

Най-вероятно става въпрос за цистерна, която пожарникарите се опитват да обезопасят от събота насам, съобщава Аджерпрес.

Периметърът на безопасност беше разширен, от 300-400 метра до около 700 метра. Така властите определиха, че е по-безопасно, и това е така, защото в момента на мястото, където е станала експлозията, има три цистерни. В два от тях има гориво, а само в едната има изтичане на втечнен газ през пукнатините, които са се появили при тази експлозия.

Тъй като в момента следователите не могат да отстранят газа с помощта на кранове, предвид факта, че съществува риск от експлозия, те изчакват този газ да изтече по естествен път.

В момента на мястото на експлозията в Креведия се намират повече от 15 пожарникари, които работят с четири специални пожарни автомобила и охлаждат трите цистерни.

Има и екип на CBRN (химическа, биологическа, радиологическа и ядрена защита), който прави специализирани измервания на всеки четири часа.

Директорът на INSEMEX Petroșani (Национален изследователски и развоен институт за минна безопасност и противоексплозивна защита) заяви, че е посочил на криминалистите кои материали трябва да бъдат взети там като доказателства и че INSEMEX най-вероятно е приключил разследването на място. Сега всичко остава в ръцете на експертите по съдебна медицина и специалистите.

До 57 души нарасна броят на ранените от две експлозии в нелицензирана бензиностанция за втечнен нефтен газ северно от Букурещ. Преди това бе съобщено за 46 ранени. Загинал е един човек. Повечето от ранените са пожарникари, които са се втурнали към станцията, за да потушат пожара от първата експлозия, преди да избухне втората. Сред ранените, от които 8 са с тежки изгаряния, има 39 пожарникари, двама полицаи и двама жандармеристи. На мястото на инцидента в община Креведия пристигнаха около 25 пожарни коли, а хората в радиус от 700 метра бяха евакуирани.
БГНЕС